Followers

Wednesday, 7 November 2012


ni copy paste dr bloger lain..nk share ape yg sebenar2 nye terjadi dlm seharian kehidupan kite
Lelaki memang berbeza dari wanita . Setiap ciri adalah berbeza samada dari segi percakapan , gaya, gerak geri , penulisan dan sebagainya . Dan sebab itulah terdapatnya beberapa sikap yang pantang bagi wanita sekiranya lelaki berbuat begini kepada dirinya.

Suka menyampuk 
Wanita memang pantang apabila lelaki tu mendengar sesuatu cerita , menjadi cepat bosan , hilang sabar dan suka menyampuk . Ceritanya tidak didengar dengan tekun . Wanita tu punyai cerita dengak eksaitednya , boleh pulak lelaki tu menyampuk then buat muka bosan . Memang pantang ar kan ?

Memerintah
Wanita memang pantang kalau diperintah . Apabila memerlukan sesuatu, dia seakan-akan memberi perintah dan bukan suatu permintaan. Misalnya, "buka pintu", "buat kopi" , "angkat kasut" dan TIDAK bermula dengan pertanyaan yang lebih elok seperti "boleh tolong buatkan kopi" dan "tolong buka pintu tu".

Bergurau kasar
Gurauan yang kasar tidak sesuai dengan keperibadian wanita yang lembut sekali gus memperkecilkan wanita apatah lagi jika menggunakan humour yang berbaur sexist. Apabila wanita menunjukkan rasa jengkel , lelaki marah pula dan berkata , "gurau pun tak boleh".
Memang kena ar lelaki macam ni kan ? Tak pasal2 , perempuan tu boleh merajuk 3 bulan ..

Cepat naik berang
Sifat lelaki yang cepat berang , suka mengutuk , mengkritik dan meninggikan suara membuat wanita berjauh hati . Lebih baik berkongsi pendapat dengan kaum wanita yang lebih memahami.

Cakap besar
Sikap lelaki yang suka "syok sendiri" memang membosankan . Bermegah-megah dengan pencapaian dan kebaikan diri seakan-akan dirinya sahaja yang paling baik.

Suka mengawal
Jika wanita datang dengan sesuatu masalah misalnya berselisih pendapat dengan teman , keluhan tidak didengar secara empati tetapi dengan cepat diberitahu apa yang sepatutnya dilakukan dan bagaimana sesuatu patut dikatakan. Memberi huraian yang tidak dipinta.

Ego sebesar gajah
Sukar meminta maaf walaupun sedar akan kesilapan , sukar mengakui kesilapan dan tidak mahu meminta pertolongan . Tidak mahu merendahkan diri .

Tidak suka meluah emosi
Walaupun ada sesuatu yang mengganggu fikiran , lelaki lebih suka diam membatu lalu membuat wanita tertanya-tanya dan rasa terasing dan terabai . Jalan yang terbaik , bila wanita tanya anda apa masalah anda , cuba luahkan kepadanya . At least , hal itu tak membuatkan wanita tertanya-tanya dan kadang tu membuatkan wanita menyampah dengan perangai lelaki seperti ini .

Buat wanita rasa bersalah
Jika wanita menimbulkan sesuatu perkara yang menimbulkan perasaan kurang senang , lelaki menganggap wanita itulah yang bertanggungjawab membangkitkan perasaan negatif pada dirinya dan bukan terhadap perkara yang disebutkan itu.

Lokek beri pujian
Lelaki suka dipuji tetapi berat memberi pujian sama ada jika masakan sedap atau pakaian isteri yang cantik . Mereka seolah-olah tidak perasan sebarang perubahan . Buat penat masak sehari suntuk dan berdandan untuknya...

Pengotor
Tiada wanita yang tahan dengan lelaki bersifat pengotor sama ada dalam soal kebersihan diri atau yang suka mengotorkan ruang sekitaran..

Lupa hari-hari istimewa
Wanita yang bersifat nostalgik dan romantis memang senang diberi hadiah yang bermakna pada hari-hari istimewa . Lelaki yang "buat dek" terhadap keinginan begini bersiap sedialah apabila cik adik merajuk.

Tidak tunjuk rasa kasih
Wanita ingin dibelai dan dimanjakan dan tentunya akan berasa tidak disayangi apabila lelaki bersifat seperti robot , tiada luahan kasih sayang dalam bentuk senyuman , gurauan , berkongsi masalah dan dakapan.

Sekiranya anda lelaki , peliharalah diri anda. Anda suka kepada si Dia.. Oleh itu , anda kenalah menunjukkan yang diri anda itu layak untuk dirinya . Semoga berjaya!

No comments:

Post a Comment